top of page
  • Foto van schrijverGert Lemmens

Tantra: Wat is het nu eigenlijk?

Bijgewerkt op: 15 dec. 2023
Er bestaat veel uitleg over wat Tantra inhoudt en wat het niet is. Elk perspectief draagt zijn eigen waarheid en ik kan slechts delen wat Tantra voor mij en mijn partner betekent.


Een veelvoorkomend misverstand is dat Tantra hoofdzakelijk draait om seks, terwijl slechts een klein deel van de Tantrafilosofie daadwerkelijk seks gerelateerd is. Dit thema wordt wel vaak belicht in Tantra, omdat juist hier de meeste transformatie op zit: in onze huidige Westerse maatschappij zitten hier grofweg genomen de meeste schaamte en schuldgevoels rond. Het bevrijden van onze perceptie, oordelen en beleving hierrond is essentieel, als het gaat om authentiek kunnen zijn. Dit proces heeft tijd nodig, omdat deze elementen ingebed liggen in diepe overtuigingen in onszelf. Door te leren aandachtig te zijn, kan hier licht op schijnen.


Yoga, als onderdeel van Tantra, werd naar het Westen gebracht omdat het niet direct met seks te maken had en daarom minder bedreigend was. Maar yoga heeft wel een grote impact op fysiek welzijn, het luisteren naar je lichaam, ruimte creëren voor je gevoelens en er op een bewuste manier mee omgaan. In de wereld van Tantra omvat het omgaan met je gevoelens, zelfs als ze ongemakkelijk zijn, een wezenlijk aspect. Het vereist zonder twijfel een flinke dosis moed en de openheid om je eigen diepere lagen te verkennen.


Bij Connected Hearts laten we zien dat Tantra niet zozeer over seks op zich gaat: als we ons richten op dit thema, gaat het eerder over het ervaren en genieten van de seksuele energie, die tevens levensenergie is. Het draait om authentiek leven: bewuster zijn van je lichaam, luisteren naar de signalen en beslissingen nemen die kloppen voor jou, ongeacht de mening van anderen. Hierdoor ga je je intieme, seksuele leven ervaren als een reis waarbinnen alle gevoelens beleefd mogen worden en niet als een handeling die gericht is op een doel te bereiken, waarin je jezelf afkapt of beperkt in wie je in werkelijkheid bent. Jezelf helemaal tonen zoals je bent naar jezelf toe en naar je partner toe, daar ligt de sleutel tot bevrijding.


Het beschrijven van seksuele energie/levensenergie op een verfijnde wijze is als het leven van bloemen in volle bloei. In hun pracht tonen ze zich kwetsbaar, open voor de zon. Bijen komen en gaan en creatie vindt plaats. Deze levensenergie is in de natuur vanzelfsprekend, gedijend zoals het hoort, authentiek, puur en oprecht. Je mag het zelfs creatieve energie noemen, want zonder deze creatieve energie kan leven niet ontstaan en floreren. En dat is nu precies waar Tantra om draait. Jezelf durven zijn in alle schoonheid, maar ook wanneer het minder fraai is, altijd met respect voor je omgeving én jezelf. Connected Hearts wil mensen ondersteunen bij het genieten van het leven, het omarmen van hun authentieke zelf, het doorbreken van beperkingen om nog meer zichzelf te kunnen zijn.

In mijn eigen levensreis heeft Tantra een prachtige transformatie teweeggebracht, waarbij ik me veel bewuster ben geworden van zowel mijn eigen grenzen als die van mijn partner. Hoewel het nog steeds af en toe een uitdaging vormt, ligt de ware kunst in het steeds opnieuw terugkeren naar de liefde voor elkaar. Het is een voortdurende dans waarbij we niet alleen kijken naar onze eigen uitdagingen, triggers en kindertijdkwetsuren, maar ook besluiten welke stappen we kunnen zetten in de richting van gezamenlijke groei.


Samen investeren we in de zorg voor onze relatie door regelmatig gesprekken aan te gaan. Tijdens deze momenten delen we open en eerlijk wat we nodig hebben, waar we angstig voor zijn en wat onze diepste wensen zijn. Het simpelweg met aandacht naar elkaar luisteren, zonder onderbreking, ruimte biedend en met een open hart en geest voor wat er wordt uitgesproken, vormt de essentie. Dit is niet alleen een basisrecept voor persoonlijke groei, maar draagt tevens bij aan het versterken van de verbinding tussen mijn partner en mij binnen onze relatie. De zogezegde 'tussenruimte' die tussen ons beiden ligt, kan hierdoor opgeschoond worden. Onuitgesproken gedachtes, overtuigingen worden ontkracht, verliezen hun controle over onze natuurlijke wens om ons aangetrokken te voelen tot elkaar. Het lijkt soms een hele opgave en onzinnig om tijd uit te trekken om te praten en te luisteren, maar de innige vrijpartijen die daar vaak op volgen, laten zien dat we ons tot in de diepste kern van ons zijn gehoord en gedragen voelen door de ander. Dit is essentieel als je er voor kiest om met je partner voorbij de grenzen te gaan van de allereerste 'honeymoon' fase van de relatie, waarin alles nog meer vanzelf lijkt te gaan en waarin je elkaar nog niet denkt te kennen. In de nieuwe fase is het telkens van belang om het idee dat je van de ander hebt te vernietigen en weer ruimte te creëeren om elkaar opnieuw te zien (en jezelf), waarin alles tot expressie gebracht kan worden.
In de wereld van Tantra overstijgt de Tantrische betekenis meer dan alleen de lichamelijke beleving en seksuele energie op zichzelf. Het omvat het volledige spectrum van emoties en relationele interacties, ook op energetisch niveau en dit zowel binnenin jezelf als tussen anderen.


Hierbij is het van cruciaal belang je eigenheid te bewaren en op authentieke wijze te luisteren naar de fluisteringen van het leven én je eigen lichaam. Het draait om het maken van keuzes die volledig in lijn zijn met wie je bent en de waarden die diep in je hart resoneren. Het betekent authentiek zijn, puur zijn en uitdragen wie je in essentie bent. Voor ons is dit de kern van Tantra: het vinden van de essentie van jezelf en deze in alle authenticiteit tot uiting brengen op elk moment en in elke situatie.

103 weergaven

Comments


bottom of page